PRE-BIJENALE Mediterranea 18 – HOME BELGRADE

Kao deo aktivnosti usko povezanih sa 18. Bijenalom mladih umetnika Evrope i Mediterana (BJCEM), koje će biti održano od 4. do 9. maja 2017. u Tirani i Draču u Albaniji na temu “Dom” (Home), na izložbi HOME BELGRADE u Kući kralja Petra I u Beogradu premijerno će od 18. do 27. aprila biti predstavljeni radovi grupe umetnika odabranih za Bijenale Mediterranea 18.

BJCEM od 1985. godine vrednuje različite kulture, otkriva nove umetničke prakse i u kontekstu umetnosti pomera i preispituje granice. Osnivači BJCEM-a su gradovi Torino (Italija) i Brisel (Belgija), a danas povezuje 60 partnerskih zemalja iz Evrope, Bliskog Istoka i Afrike.

Ideja vodilja Bijenala Mediterranea 18 je DOM, prema koncepciji umetničkog direktora Drijanta Zenelija. U aktuelnom trenutku migrantske krize, umetnici će problematizovati ili pokušati da odgovore na pitanje od kojih sve elemenata se kreira ono što zovemo ”dom”. Kao mogući odgovor, ponuđena su četiri elementa: Istorija – koja arhivira veliki broj pojedinačnih priča, upamćenih ili zaboravljenih; San – kao projekat kuće i ljudsko pravo na slobodan izbor; Sukob – kao način deljenja doma sa poželjni i nepoželjnim ”drugima” i Neuspeh – kao unutrašnji otpor, koji se transformiše na putu u potrazi za domom iz snova.

Kustos za vizuelne umetnosti 18. Bijenala je nezavisna kustoskinja Maja Ćirić iz Beograda, prema čijim se rečima autentična karakteristika Mediterana manifestuje kroz njegovu sposobnost da reaktivira osećanja pripadanja i bliskosti čak i kod onih koji sa njim ne mogu direktno da se povežu. Ta svojstvena odlika Mediterana da se suprotstavi egzistencijalnoj ravnodušnosti daje mu snagu na globalnom nivou.

Preklapanjem fizičkog i digitalnog, umetnici potvrđuju “Mediteran u nama” dok istovremeno transformišu tradiciju u nove simbole i anticipiraju budućnost. Navike, potrebe i zahtevi, povezani sa temom doma, pitanja su koja Mediterranea 18 aktivira kroz alternativne političke pozicije iskazane pejzažima, video i zvučnim radovima. Nove teme artikulisane su oko transkulturalnih i transdisciplinarnih koncepata i predstava. Transformativni karakter savremenog doma prikazan je umetničkim dokazima holografskog pogleda na dnevne rutine – obećanjem nekog drugog mesta. Ako je razumeti umetnike Mediterranea 18, dom budućnosti biće utemeljen u fleksibilnosti s kojom se pristupa i suočava sa kontradiktornostima višestrukih konteksta koje taj dom podrazumeva.

Pre-bijenale mladih umetnika Evrope i Mediterana 2017, predstavlja nastavak promocije mladih umetnika i njihove afirmacije na kulturnom povezivanju i razmeni, kroz predstavljanje njihove umetnosti i dostignuća. Pre-bijenale HOME BELGRADE je mogućnost da se kulturnoj javnosti Srbije približe savremene umetničke prakse iz nekoliko zemalja učesnica.

PRE-BIJENALE Mediterranea 18 – HOME BELGRADE
Umetnici: Nikolas Vamvouklis (GR); Lidija Delić (RS); Daniele Costa (IT); Zara Pfeifer (AU); Siniša Radulović (CG); Martin Errichiello & Filippo Menichetti (IT)
Kustos: Maja Ćirić
Asistent kustosa: Teodora Jeremić
Tehnička podrška: www.urbansound.rs
Lokalni partner: Strategie Art

 .