Jelena Papović i Živojin Ćelić 7+7

 

U duhovnim portretima Zivojina Celica “ zaistinile su se iskrice duha” . SVE – MIR i potreba da nisi sam. Kosovo, a gde je Kosovo, tu je i kosmos i “ pobratimstvo dusa u kosmosu.” U Jeleni Papovic dobili smo slikarku kakve odavno nema, a u Zivojinu jos jednog apstraktnog , stvarnog i inteligentnog Celica. Oboje su vec izasli na veliki glas, pokazujuci “poniznost”pred datim, zacudjujucim svetom pred nama “, rekao je na otvaranju izlozbe  Jelene Papovic i Zivojina Celica u prestiznoj beogradskoj galeriji Strategie Art, akademik Matija Beckovic, a onda dodao, “oba ova slikara, tako su razlicita a tako srodna u razumevanju zivota i smisla umetnosti. Jelena “radi” na pokretima slike , plese u tihim tonovima, raz GLEDA odbranu nepostojeceg”. Za nju je “ bura tisina”, a slika “ razbojavanje i rasprsivanje oblika “, kazao je akademik Beckovic. Otvaranju izlozbe su prisustvovala mnoga ugledna imena iz kulture , medju njima slikari Milos Sobajic, Zoran Vukovic, Aleksandar Djuric, Andre De Lima , umetnicka grupa “ K-9” , bivsi direktor Grada teatra Branislava Lijesevic, pa Nina Mudrinic, pozorisni reditelji Marija Perovic, Boris Lijesevic, Slavko Vujovic,Tatjana Tepavcevic kao i mnogi predstavnici javnog zivota Beograda.

Jelena Papovic, koja ima atelje u Budvi, rekla je grupi novinara, da je odusevljena galerijom u kojoj veceras izlaze, i dodala je  da “slikar, pisac, muzicar je u potrazi instinktivnog, sto filozof obrazlaze .Svi smo blizi paganima nego Gospodu, koga ljubimo i stujemo. Ta tisina je vracanje u svoje djetinje JA, kada znamo sve, kada razumemo , saosecamo i prastamo.
Celic je kazao da u srpskom jeziku za njega postoje tri najljepse i najsustastvenije rijeci koje ga svojim sazvucjima prate od malih nogu i koje beskonacnim znacenjem nadahnjuju njegovu prirodu opomenom u skrusenoj zahvalnosti Tvorcu za sve blagodeti koje mu je miloscu podario, a to su VAS- DUH, SVE- MIR i KOSOVO. Izlozba nosi naziv “ Sedam plus sedam” i bice otvorena do 23.aprila.

Radovi oba slikara nalaze se kod mnogih kolekcionara, galerija i muzeja u SAD , Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Njemackoj, Norveskoj, Svedskoj , Holandiji, Ceskoj, Rusiji, Madjarskoj, Italiji, Slovackoj, Australiji, Srbiji i Crnoj Gori.

 .