Interkulturalni projekat MEDITERAN

 

 

Interkulturalni projekat MEDITERAN, Strategie Art je pokrenuo 2005. godine pod pokroviteljstvom Ujedinjenih Nacija.
Ovaj međunarodni projekat, do sada se realizovao kroz seriju izložbi, a jedan vid svoje realizacije pokazuje kroz skulpturu JEDRO, koju Strategie Art poklanja građanima Budve i njenim gostima.

Skulptura Jedro nalazi se na platou Trg Sunca ispred zgrade Opštine Budva.

Ako postoji ključ kojim bi se mogle otključati ako ne sve, onda većina tajnih brava sveta, on je skovan na Mediteranu. Kako bi se taj ključ mogao vizuelno sugerisati? Kako bi izgledala njegova simvolička forma? Zadatak težak, a inspirativan. Nemogućnost potpunog ostvarenja ne odvraća od pokušaja.

Polazne premise za vizuelizaciju pojma Mediteran su: UKRŠTENO, LEPO, UZVIŠENO, SREDIŠNJE, ZENITNO, RAVNOTEŽNO A SVEOBUHVATNO, SINTETIČKO i svakako SINESTEZIČNO. Mediteran okupan svetlom i zaronjen u tamu, istovremeno meditativan i preduzimljiv, osovina je busolne strele što pokazuje pravce i istoka i zapada i severa i juga.

Skulptorska forma Mediteran, monumentalnih dimenzija, trebalo bi da odražava naznačene premise. Ona se ne iscrpljuje jednim pogledom, već posmatraču nudi asocijativne nizove mnogih pristupa i mnogobrojnih tumačenja. Dominira izrazito vitka vertikala, poput jarbola, sa diskretnim ispustom – prednjim jedrom ili vetrokazom. Uspravnost podrazumeva postojanje temeljne horizontalne veze sa tlom, ovoga puta potkovičastog oblika. Otvorenost poluamfiteatra priziva ljude na okupljanje, na zbrajanje energija, na sabornost i pojačava atmosferu gradskog trga. Linije vertikalnog uspona i vodoravne blagosti povezuje vitalna kriva sazdana od upretenih užadi prekinutih u precizno biranom trenutku kada se ne ugrožava postojeća forma, a predočava se neizvesnost raspleta.

 

 

 

..