IX Trienale svetske arhitekture

 

U Beogradu, u galeriji Progres u Knez Mihajlovoj ulici, pred vise od 500 posetilaca otvoreno je IX Trienale svetske arhitekture.
Predstavljena su najznacajnija, monumentalna i fascinantna arhitektonska ostvarnja u najvecim svetskim gradovima, kao sto su Moskva, Tokio, Dubai, Frankfurt, London, New York, Johanesburg, Kuala Lumpur, Buenos Aires, Milano, Tel Aviv …

Na radu dugom tri godine na ovoj izlozbi predstavljeni su najveci svetski aritekti i studiji kao sto su : Lord Norman Foster, Adrian Smit, Kolhas,Mejn, grupa Asimptot i mnogi drugi cija se imena nalaze u encikopledijama savremene svetske arhitekture. Interesantno je da je ova svetska izlozba otvorena dokumentarnim video radom “Dizanje Jedra” ciji su autori Nina Mudrinic Milovanovic, Aleksandar Djuric i Vladimir Macar.

Video rad je prikazao podizanje skulpture Jedro, autora Aleksandra Djurica, koja je realizovana 2007 god. i nalazi se na Trgu Sunca, u centru Budve.
Ovu skulpturu realizovali su Centar za savremenu umetnost Strategie Art iz Beograda i opstina Budva.Njena karakteristika je da je u graditeljskom smislu najvisa skulptoralno-poeticka forma na prostorima bivse Yugoslavije.

Time sto je predstavljanjem ove skulpture otvoren svetski trijanle arhitekture, ona je dobila visoko priznanje i na ovoj izlozbi smestila se u sam vrh svetskih arhitektonskih ostvarnje. Izlozbu su otvorili Ivica Mladjenovic, arhitekta i direktor trienala i Nina Mudrinic Milovanovic, umetnicki direktor Strategie Arta koja je predstavila skulpturu Jedro, cime je Crna Gora bila jedina zemlja iz regiona koja je imala svoj projekat na ovoj svetskoj smotri.

 

 .