Ljiljana Drezga – Pečati

Nova postavka slika Ljiljane Drezge, u organizaciji Centra za Savremenu umetnost i u saradnji sa CBA klubom u Beogradu, zamišljena je u skladu sa modernim zahtevima vremena u kojem živimo. Tradicionalni način izlaganja obogaćen je multimedijalnim efektima, koji obuhvataju video prezentaciju radova same umetnice projektovanjem na ekranima, kao i  zvučnu i vizuelnu instalaciju. Korespondiranjem radova sa samim prostorom, akcentovan je povratak Lj. Drezge na beogradsku umetničku scenu nakon sedam godina.
Izložba, pod nazivom PEČATI, donosi nov opus slika u kojem su skoro podjednako zastupljeni veliki i mali formati ulja na platnu. Ne postoje nazivi samih radova, već je markirano jedno opšte mesto – pečati. U vidu znaka, provlače se figure kroz sivilo prostora. Pomaljajući se u veštičijim oblicima, sa iskrivljenim maskama i u erotskim pozama, ove figure nastanjuju jedan nadrealan, pomalo mračan svet. Akcenti jakih boja uvode ekspresionističku dimenziju. Oni su takođe svojevrsni pečati, jer beleže trenutnu pometnju i snažnu emociju.
Ptice koje preleću, usamljene životinje u rubovima slika, neki tragovi u izmaglici, postavljaju pitanje o intrigantnom spoju animalnog i ljudskog. Da li su u pitanju unutrašnje vizije, spajanje svesnog i nesvesnog, simboli bitisanja ili ne, svakako su jedna od mogućih interpretacija slika Lj. Drezge.Upravo ta širina prostora poziva i samog posmatrača da ostavi svoj pečat u vremenu.

Maja Landratoške

 

Lijljana Drezga započela je svoju izlagačku aktivnost kao veoma mlada u Domu Omladine 1969, a usledili su: Galerija KNU, Galerija KCB, Kulturna Tribina Novi Sad, Tribina Mladih Split, NY PW Art Gallery, Oktobarski Saloni…
1990/91. živi i radi u Madridu, gde je imala tri samostalne izložbe. Galerija Orfila, Centro Cultural Galileo i galerija Mayte Comodore. Iz Madrida se vratila samo da bi izlagala u galeriji Stara Kapetanija, ali ostaje u Beogradu.
Poslednju samostalnu izložbu imala je 1995. u Konaku Knjeginje Ljubice. Nakon toga se povlači, ne daje intervjue i do izložbe ”Pečati” 2004.

 .