Jelena Blečić “Kupite kaleidoskop”

 

Novim radovima u duhu (post)modernizma, Jelena Blečić smanjuje razliku između objekta i slike. Prikazujući dizajnirane sobe i predmete poput starog televizora, islikanog sa svih strana, ona kao da se stripom i slikom bavi advertajzingom. Njene slike i likovne šljokice čine svet simbola. U ovim „crtaćima” pojavljuju se kućni ljubimci, leteće usne, zmija pevačica, roda basista, patuljci i mini žirafe (koje jedu jagode), mačke sa plavim očima, čovečuljci koji jašu igračke, cipele-pepeljare, lutajuće meduze sa jednim okom, zablesavljene ribe, leptiri ispod vode i sijaset drugih neobičnosti. Simboli se vrte kao na karuselu ili kao planete oko sunca, umetnica se zabavlja kao dete, a deca igru doživljavaju najozbiljnije. Slika je ekran, glamurozna poput svetleće kugle u diskoteci.

Odasvud izvire ljubav, porodična ili relativna sreća televizije, lota i fudbala, a ljubav prema životinjama ista je kao i prema slici. Na jednom objektu sakrivena je cvetno uokvirena poruka: „Volim te”. Posmatrač je dobitnik premije, kako umetnica kaže „srećkovac”. Slika je hrana za srce, šarmantna i duhovita. Sirene-leptirice u korsetu, plava sunca, zvezde morske i zvezde, morski konjic, dirižabli i ribe-dirižabli, upućuju na znakovnu umetnost a vizuelne poruke su signali i putokazi u neki drugi, bolji svet. Boje i simboli, boja kao simbol i retorika, pokreću euforiju, slavlje i raskoš koja nikad ne prelazi u vulgarnost.

Stvaralaštvo Jelene Blečić zrači radošću i vedrinom. Pored sunca i mora, pojavljuje se i devojka na tanjiru (riba na žaru). Likovnost ovih dela je mladalačka i razigrana, pikturalnost erotska i rascvetana a stvarnost lepa uprkos pretnji i katastrofa. Njen dolce vita i ženstveni stil su slikarstvo bez istorije, tradicije, lukrativnih briga, iskustva, pravila i perspektive, ali je to doista prava umetnost.

Dejan Đorić
istoričar umetnosti.