Izložba Beograd – Budva Grad Teatar

IZLOŽBA BEOGRAD – BUDVA GRAD TEATAR

U GALERIJI Centra za savremenu umetnost Strateži Art, sinoć je svečano otvorena izložba pod naslovom »Beograd – Budva Grad Teatar«, koja je i deo velikog međunarodnog projekta »Mediteran«. Reč je o svojevrsnoj prezentaciji dela majstora likovne umetnosti, koji su tokom 21 godine, koliko traje Grad teatar, izlagali u prostoru budvanske crkve Santa Marija. Po rečima selektora likovnog programa festivala, Stanka Papovića, od 80 najpoznatijih likovnih stvaralaca sa ovih prostora, koji su postali deo svojevrsne istorije Grada teatra, odlučio je da beogradskoj publici predstavi radove (ulja na platnu, kombinovane tehnike i bojeno drvo) deset majstora – Milorada Bate Mihajlovića, Dušana Otaševića, Voja Stanića, Nikole Gvozdenovića, Stanka Zečevića, Miloša Šobajića, Dragana Karadžića, Naoda Zorića i Mustafe Skopljaka i Slobodana Slovinića.

– Reč je o velikanima koji su od crkve Santa Marija napravili najeminentniju letnju »galeriju«, i koji su na mnogo načina obeležili likovnu kulturu Crne Gore i Srbije – istakao je sinoć direktor Grada teatra Merin Smailagić.

Pred mnogobrojnom publikom i predstavnicima srpskog i crnogorskog kulturnog establišmenta, izložbu koju je koncipirala direktorka galerije Nina Mudrinić – Milovanović,  otvorio je teatrolog Jovan Ćirilov.

KRATKI BIOGRAFSKI PODACI

Milorad Bata Mihailović – rođen je 1923. godine u Pančevu. Posle završene gimnazije upisuje Pravni fakultet u Beogradu, koji ubrzo napušta. Godine 1946. primljen je na Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, koju napušta 1948. godine. Prvu samostalnu izložbu priredio je u Beogradu 1951. godine. U Pariz odlazi 1952. godine gde i danas živi i stvara. Izlagao je u svim važnijim centrima Evrope, SAD i Afrike. Član je SANU-a.
U „Santa Mariji“ je izlagao 1999. godine.

Vojo Stanić – rođen je 1924. godine u Podgorici. Akademiju likovnih umetnosti,       vajarski smer, završio je u Beogradu 1951. godine, ali se afirmisao kao slikar posebnog senzibiliteta. Član je CANU. Živi i stvara u Herceg Novom.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1991. godine.

Nikola Gvozdenović Gvozdo – rođen je u Gluhom Dolu 1934. godine. Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije završio je u Beogradu 1963. godine u klasi maestra Mila Milunovića. Gvozdenovića su stvaralačko opredeljenje i pedagoška praksa vodili na studijska putovanja širom sveta. Njegova dela su ogledalo sredine iz koje potiče. Imao je veliki broj samostalnih izložbi u Crnoj Gori i van nje, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Rusiji, SAD, Srbiji…
U „Santa Mariji“ je izlagao 1994. godine.

Miloš Šobajić – rođen je 1945. godine u Beogradu. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu 1970. Od 1972. do 2006. godine stalno je živeo i stvarao u Parizu. Sada je dekan na Fakultetu za umetnost u Beogradu Mega trend univerziteta. Kao slikar aktuelan je na celoj zemaljskoj šari. Od Pariza, Beograda, Njujorka, Moskve do Šangaja. Do sada je imao više od četrdeset samostalnih izložbi.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1990. godine.

Slobodan Slovinić – rođen je 1943. godine u Budvi. Završio je Akademiju za primenjenu umetnost u Beogradu 1966. godine. Uspešno je izlagao na četrdesetak samostalnih izložbi na prostoru bivše SFRJ i inostranstvu. Živi i stvara u Podgorici i Budvi.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1990. godine.

Stanko Zečević – rođen je u Klenku opština Nikšić. Fakultet likovnih umetnosti završio je u Beogradu u klasi prof. Mladena Srbinovića. Počeo je izlagati 1979. godine i do danas je imao više od trideset samostalnih izložbi. Redovni je profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1993. godine.

Naod Zorić – rođen je 1968. godine u Đurđevića Tari, jednom od najlepših krajolika Crne Gore. Fakultet likovnih umetnosti završio je 1993. godine u Cetinju. Samostalno je izlagao dvadesetak puta. Živi i stvara u Kolašinu.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1995. godine.

Dragan Karadžić – rođen je 1950. godine u Petnjici opština Šavnik. Fakultet likovnih umetnosti, slikarski odsek, završio je u Beogradu u klasi prof. Radenko Mišovića 1978., gde je i magistrirao 1980. godine. Izlagao je samostalno na 47 izložbi u većini jugoslovenskih centara. Redovni je profesor slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti na Cetinju.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1994. godine.

Dušan Otašević – rođen je 1940. godine u Beogradu. Akademiju likovnih umetnosti završio je 1966. godine u Beogradu u klasi Ljubice Cuce Sokić. Živi i stvara u Beogradu.
U „Santa Mariji“ izlagao je 1999. godine.

Mustafa Skopljak – rođen je 1947. godine u Kotor Varoš. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Sarajevu 1977. godine u klasi profesora Alije Kučukalića. Danas je profesor iste Akademije na odseku za vajarstvo.
U „Santa Mariji“ izlagao je 2007. godine.

 



.