ADA ART – Umetnost na otvorenom

 

ADA ART – Umetnost na otvorenom je projekat čija je namera da utiče na stvaranje prostora za izlaganje umetnosti u Beogradu, popularizacije umetničkog izražavanja mladih stvaralaca i promovisanje Ade Ciganlije kao umetničkog prostora.

Tokom ove manifestacije realizovaće se radovi mladih umetnika i biće izloženi na Adi, na otvorenom prostoru, gde to bude moguće. U projekat će biti uključeni učenici umetničkih škola i njihovi profesori. Proces rada će biti sniman i predstavljen u medijima, kako bi i šira javnost i mladi umetnici stekli uvid u mogućnosti koje pruža javni prostor, a i učenici bi participirali i oplemenili javni prostor, a komercijalne objekte time stavili u novi kontekst i pokazali da je svaki prostor moguće koristiti za umetnost.

Na ovaj način će slike, crteži, skulpture, instalacije, i druge forme umetničkog izražavanja, u alternativnom prostoru komunicirati sa građanima i posetiocima Beograda i Ade i time obogatiti sadržaje koje Ada nudi.

Ideja projekta jeste da se na Adi, koja je simbol Beograda, promoviše umetnost i da se ona približi području svakodnevnog i postane pitanje opšte, a ne samo visoke kulture. Ideja je da ovim Beograd dobije još jednu prepoznatljivost, poput velikih evropskih metropola i promoviše se i kao grad umetnosti mladih.

Očekujemo da se nakon manifestacije rodi više samostalnih inicijativa za predstavljanje i izlaganje umetničkih radova.

Osnovni cilj projekta je da se savremena umetnost približi svim ljudima i da im se direktno plasira kao “umetnost na otvorenom”.

Koncept umetnosti dostupne svima omogućava širem krugu ljudi, koji možda nisu klasični posetioci muzeja, galerija i izložbi da se upoznaju sa stvaralaštvom naših mladih umetnika. Takav »gerilski» način približavanja umetnosti građanima razvija interesovanje za upoznavanjem nečeg novog na mestu gde ga možda i ne očekuju, na otvorenom, u bašti kafića ili šetalištu.

Manifestacije ovakvog karaktera su zanimljiv način da se mladi umetnici predstave široj javnosti i da se situaciona umetnost (umetnost upućena određenom prostoru i kontekstu – nevezana za galerijski prostor) predstavi kao forma izražavanja.

Projekat će se realizovati od 25. avgusta 2018. i do kraja godine biće predstavljen na izložbi u Beogradu..